Artykuły
Jesioniki: Pierwsze jeseníckie piwo!
Autor: ANDRZEJ DEREŃ.
Publikacja: Środa, 1 - Luty 2012r. , godz.: 11:28
W czeskim Jeseníku uruchomiono pierwszy lokalny browar.
Jego właściciel, Stanislav Orel domowej roboty piwo uwarzył po raz pierwszy 8 lat temu. Jego celem było przygotowanie napoju wyłącznie z naturalnych produktów, bez posługiwania się półproduktami. Metodą prób i błędów wypracował on, wspólnie z żoną własne receptury.
Minibrowar znajduje się w miejscu wcześniejszego. Zachowała się tablica z napisem "Lichwitz" i datą 1870 r. Później była tam piekarnia. Browar oferuje "dwunastkę" i "trzynastkę", okazyjnie "jedenastkę" i piwo półciemne. Niestety nie zachowały się receptury piwa
z pierwszego browaru.
Przed 1945 roku browarnictwo było popularne na Śląsku, po jego pruskiej i czechosłowackiej, a wcześniej austriackiej stronie granicy. Browary zaczęły powstawać w XIX w., kiedy to ostatecznie zlikwidowano pochodzące jeszcze ze średniowiecza przywileje warzenia piwa. W Prudniku funkcjonowało kilka browarów z tym najsłynniejszym, Heidricha, przy obecnej ul. Królowej Jadwigi.
Lokalnego, jeseníckiego piwa można się napić w gospodzie przy ul. Otokara Březiny. Ulica prowadzi wzdłuż Białej Głuchołaskiej, jadąc od strony Głuchołaz skręcamy na nią zaraz przed mostem prowadzącym "w lewo" przez rzekę na przedmieściach Jeseníka.Polecamy teksty na podobny temat
Kategoria: Wędrowiec - dodatek turystyczny
Powrót do wyboru artykułu +
Komentarze