Artykuły
Kulinaria: Potraw wielkanocnych moc
Autor: BARTOSZ SADLIŃSKI.
Publikacja: Środa, 27 - Marzec 2013r. , godz.: 11:18
10 już impreza z cyklu "Stół Wielkanocny" odbyła się w sali GOKSiR-u w Lubrzy. Po raz kolejny przekonaliśmy się, że kulinaria łączą ludzi.
Wśród prezentujących się sołectw zwyciężyła Lubrza, a więc tegoroczny gospodarz imprezy. Za nim, na drugim miejscu uplasował się Słoków. Trzecie miejsce zajął zaś Skrzypiec. Wyróżnienia przypadły zaś w udziale Trzebinie, Laskowicom oraz dwóm gminom partnerskim, które wzięły udział w tegorocznym "Stole Wielkanocnym", chodzi o Hlinkę i Dívčí Hrad.
Jeśli chodzi o wymieniony wyżej Skrzypiec, wieś zajęła niedawno trzecie miejsce także w innej przedświątecznej imprezie. Chodzi o zeszłotygodniową "Biesiadę Wielkanocną", która odbyła się w Brzegu. Nagroda przypadła paniom ze skrzypieckiego KGW za najładniejszą palmę wielkanocną oraz smaczne potrawy.
Imprezy kulinarne to nie tylko integracja lokalnej społeczności, ale również okazja, by nieco poznać (w wymiarze głęboko praktycznym) miejscowe tradycje kulinarne. W niedzielę, na tegorocznym "Stole Wielkanocnym" popularnością cieszyła się kiełbasa odmieniana przez wszystkie przypadki (z żurawiną, z kapustą, ze śliwkami itd.), nie brakowało też rozmaitych pieczeni, sałatek, potraw z jajek, zup (żurek, chrzanówka), nie wspominając już o ciastach.
Racząc się smakołykami można było zamienić słówko z miejscowymi sołtysami czy przedstawicielami gminnego samorządu, tłocząc się przy suto zastawionych stołach. Ofercie kulinarnej towarzyszyła też artystyczna. Szkoły w Lubrzy i Dytmarowie przygotowały kartki świąteczne, pisanki i inne gadżety. Prezentował się także prudnicki Zespół Szkół Rolniczych. Powrót do wyboru artykułu +
Komentarze