Artykuły
Doceń polskie: Eksperci nagrodzili dwa wyroby OSM w Prudniku
Autor: ANNA KOZA.
Publikacja: Środa, 13 - Luty 2013r. , godz.: 11:36
Twaróg Imperial oraz jogurt typu greckiego - produkty z oferty OSM w Prudniku zdobyły certyfikaty "Doceń polskie". W ten sposób prudnicka mleczarnia dołączyła do grona laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie" realizowanego pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Smak, wygląd oraz stosunek jakości produktu do jego ceny - te czynniki bierze pod uwagę Loża Ekspertów przyznająca certyfikaty "Doceń polskie". Artykuły spożywcze uczestniczące w programie są oceniane w dziesięciopunktowej skali. Wyroby, które otrzymają wysokie noty zdobywają certyfikat, zaś produkty z maksymalną liczbą punktów są dodatkowo honorowane tytułem TOP PRODUKT. Warto podkreślić, że każdy z pięciu członków Loży wystawia oceny samodzielnie, nie konsultując się z pozostałymi specjalistami.
Przewodniczącym grona eksperckiego jest Mirek Drewniak, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, autor przewodników kulinarnych i główny juror konkursu "BlogerChef" adresowanego do blogerów kulinarnych. W Loży Ekspertów zasiadają ponadto osoby zawodowo zajmujące się żywnością i technologią żywienia. Warto odnotować, że honorowy patronat nad programem, od samego początku jego funkcjonowania, sprawuje minister rolnictwa i rozwoju wsi.
Podczas VII certyfikacji, która odbyła się 23 stycznia w Krakowie, eksperci nagrodzili certyfikatem programu m.in. dwa wyroby Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Prudniku - twaróg Imperial oraz jogurt typu greckiego. Twaróg otrzymał dodatkowo tytuł TOP PRODUKT.
Zdobycie prestiżowych certyfikatów to dla producenta potwierdzenie wysokiej jakości wyrobów i powód do dumy, gdyż Loża Ekspertów wyróżnia wartościowe artykuły spożywcze. Znak "Doceń polskie" stanowi przy tym rekomendację dla konsumentów poszukujących sprawdzonej, polskiej żywności.Powrót do wyboru artykułu +
Komentarze