Artykuły
Pierogi ze śliwowicą
Autor: JANUSZ WISZNIEWSKI.
Podsumowanie działalności doradczo - upowszechnieniowej w 2007 r. na terenie powiatu prudnickiego odbyło się w środę 20 lutego w Domu Kultury w Głogówku. Organizatorem był Terenowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Prudniku.
Zebranych rolników przywitał burmistrz Głogówka Andrzej Kałamarz, a sytuację w zakresie działalności doradczo - upowszechnieniowej w rolnictwie przedstawił dyrektor Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie Henryk Zamojski. W swoim przemówieniu stwierdził m. in., iż sytuacja w opolskim doradztwie rolniczym, mimo trudności finansowych i sporej konkurencji, także zagranicznej, jest dobra, czynione są wysiłki, by obsługa rolnictwa w tym zakresie, skutkowała wyższymi plonami, a co za tym idzie wyższymi dochodami rolników.
W trakcie spotkania prezentowały się firmy oferujące rolnikom różne usługi, nasiona, ubezpieczenia itp. Niektóre z nich prezentowały podobną ofertę, więc rolnicy na miejscu mogli porównać walory różnych produktów.
Dodatkową atrakcją konferencji był konkurs kulinarny "Przysmak Ziemi Prudnickiej". Wzięło w nim udział kilkanaście Kół Gospodyń Wiejskich, grup Odnowy Wsi i kół Związku Kobiet Śląskich. Zwycięzcami konkursu zostali Teresa i Witold Hreczaniukowie z Gostomi (pani Teresa przygotowała najlepsze pierogi, a pan Witold śliwowicę z imbirem) oraz KGW Pogórze (za wędzonki). Nagrodzono również: Związek Kobiet Śląskich z Głogówka (za szpajzę), KGW Niemysłowie (za wielkanocne naczynka, choć nalewki prezentowane przez niemysłowiczanki wszystkich zachwyciły swoim smakiem), KGW Chrzelice (za barszcz z grzybowymi pasztecikami) oraz KGW Krzyżkowice (za przysmak krzyżkowicki). Przed rozpoczęciem degustacji zebrani wysłuchali chrzelickiego Chóru Zgoda.
Dyskusje (oraz degustacje serwowanych w konkursie potraw) na rolnicze i finansowe tematy trwały jeszcze długo po oficjalnym zakończeniu imprezy. Powrót do wyboru artykułu +
Komentarze